Etykiety

niedziela, 16 listopada 2014

Sernik na jogurcie z brzoskwiniami

Dziś zapraszam na świeżo wypróbowany przepis. Bardzo prosty i smaczny sernik bez twarogu. Dodatek brzoskwiń daje fajne urozmaicenie a jogurt powoduje, że jest puszysty, delikatny i wilgotny.
To nic, że niektóre biszkopty wypłynęły na wierzch masy. To daje tylko fajne zaskoczenie i ciekawą powierzchnię. W końcu nie jestem ideałem, więc moje ciasta również.
Przepis dostałam od Mamy a ona od kuzynki, która.....
Znacie to. Takie receptury są najlepsze.



Składniki:
1 puszka brzoskwiń
6 jajek (miałam małe więc dałam 7)
3 budynie śmietankowe lub waniliowe
3 jogurty greckie/bałkańskie duże 400g
1 łyżka proszku do pieczenia
1 paczka duża biszkoptów podłużnych
1 szklanka cukru (dałam 220 ml choć budynie bez cukru)
pół szklanki oleju
Zmiksuj żółtka z olejem Dodaj budyń z proszkiem, jogurty i zmiksuj ponownie. Oddzielnie ubij białka z cukrem i dodaj do masy - delikatnie wymieszaj. Blachę nasmarowaną olejem wyłóż biszkoptami a na nie połowę masy. Ułóż pokrojone w plasterki brzoskwinie. Na wierzch wylej pozostałą masę. Piecz w temperaturze 180 stopni 50-60 minut.
Smacznego!