Etykiety

piątek, 18 marca 2016

Kiszone buraki

Bardzo lubię buraki. Często goszczą na naszym stole w postaci sałatki, barszczu, w zastępstwie innych warzyw do kanapki albo do ciasta zamiast marchewki. Pomysłów na nie można mieć bardzo dużo. Ja lubię mieć pod ręką gotowane lub pieczone, aby szybko zetrzeć i doprawić jako dodatek do obiadu. Wygodnie jest mieć kiszone. W 3 dni masz gotowe do użycia plastry. W lodówce mogą spędzić kolejne 7 dni. Dodatkowo zakwas możesz wypić lub dodać do barszczu.


Wykonanie:
Weź gliniane lub szklane naczynie.
Obierz i pokrój na cieniutkie plastry pół kilo buraków. Najlepiej niedużych.
Dodaj przekrojone 2 ząbki czosnku.
Przegotuj litr wody, dodaj do niej czubatą łyżeczkę soli. Zamieszaj i poczekaj aż ostygnie.
Zalej buraki z czosnkiem.
Skórkę chleba razowego zawiń w gazę i włóż do buraków.
Przykryj gazą i dstaw w ciepłe miejsce na 3 dni.
Wyjmij skórkę razowca aby się nie zepsuła. Resztę schowaj do lodówki. Możesz przechowywać 7 dni. Sam zakwas po przelaniu przez gazę możesz trzymać w lodówce miesiąc.

Kanapka - bomba witamin i żelaza

Jedna z moich ulubionych kanapek. Powstała, gdy w czasie ciąży miałam za niskie żelazo. Po 3 tygodniach zmiany żywienia bez zmiany suplementacji miałam wyniki jak zdrowy człowiek bez nadbagażu. Do tego jest smaczna i mile rozpieszcza wszystkie zmysły.



Składniki:
bułka razowa lub grahamka
1 ząbek czosnku
liście botwiny a jak nie ma to sałaty
burak gotowany lub kiszony - kilka plastrów
chudy twaróg - 2 plastry
ziarna dyni lub słonecznika - 2- 3 łyżeczki
ocet balsamiczny - u mnie pół łyżeczki miodu

Na suchej patelni uprażyć plastry czosnku. Zdjąć. Położyć przekrojoną na 2 części bułkę i podgrzać do lekkiego zrumienienia. Zdjąć. Wsypać pestki i prażyć często mieszając do momentu aż zaczną podskakiwać.
Na bułeczkę położyć sałatę/ botwinę, plastry buraków i twaróg. Skropić octem lub miodem, posypać pestkami dyni.

Porcja jest bardzo syta - u mnie stanowi 2 śniadanie. Obfituje w witaminy, żelazo i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Pamiętaj, aby nie popijać jej herbatą ani kawą, gdyż zmniejszają wchłanianie żelaza o kilkadziesiąt procent. Za to swobodnie możesz się posilić zakwasem z kiszenia buraków. Ten domowy jest na prawdę super!

poniedziałek, 14 marca 2016

Dobierany z kitka

Mając córcię długowłosą co rano pojawia się dylemat. Jak uczesać? Aby włosy nie przeszkadzały, nie plątały się, nie rozsypywały i nie było banalnie. Dodatkowo jest presja czasu: 1. Dziecię nie usiedzi długo 2. Rano jest mnóstwo spraw i mało czasu a na lekcje trzeba zdążyć.


Ta fryzurka jest prosta:
1. Zaczesz włosy do tyłu i zrób kitkę.
2. Oddziel trzy cieniutkie pasemka od reszty i zacznij zaplatać jak warkocz.
3. Za każdym razem dobieraj z pozostałych odrobinę i splataj.
4. Koniec zepnij gumką.

czwartek, 10 marca 2016

Jak złożyć prześcieradło z gumką w kostkę?

Jak bywam z dłuższą wizytą w domu rodziców lub znajomych spotykam się z przeróżnymi formami przechowywania prześcieradeł na gumce. Zwykle jednak są to formy kuliste ewentualnie walcowate. Niczym nie przypominają kostki. O dziwo złożenie takiego prześcieradła w kostkę wcale nie jest skomplikowane i zajmuje dosłownie chwilę.



wtorek, 8 marca 2016

Szybki i syty torcik z kaszy manny

To bardzo syty torcik, który spokojnie wystarczy na 10 osób. Dodatkowo do masy można dodać owoce w kawałkach. Wierz udekorować wedle uznania. Brzoskwinie można zastąpić innymi mięsistymi owocami. Uwaga na kiwi i ananasa nie tężeją z żelatyną! 


Składniki:
100 gram okrągłych biszkoptów
250 gram margaryny (użyłam Kasi)
1 litr mleka (możesz zastąpić wodą lub napojem kokosowym, migdałowym itp.)
1 szklanka cukru pudru (ja dałam 3/4 szklanki a i tak był słodki)
3 żółtka
1 szklanka kaszy manny
1 łyżka kakao
puszka brzoskwiń
2 łyżki żelatyny

Kaszę ugotować w mleku mieszając, aby się nie przypaliła. Wystudzić.
Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Pod koniec dodawać po 1 żółtku.
Do masy dodawać po 1 łyżce wystudzonej kaszki i miksować.
Podzielić na 2 części. Do jednej wmiksować kakao.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami.
Na nie wylać ciemną masę a na nią jasną.
Brzoskwinie odsączyć i zmiksować.
Pół szklanki syropu z brzoskwiń wymieszać z żelatyną.
Odstawić na  5 minut, aby spęczniała. Podgrzać i rozpuścić.
Dodać do brzoskwiń i wymieszać.
Wylać na torcik. Odstawić do lodówki, aby stężał.
Udekoruj według uznania.

Smacznego!