Etykiety

piątek, 28 lutego 2014

Kluski ziemniaczano-serowe

To danie nie jest może szybkie do wykonania, ale:
1. Robię je wcześniej.
2. Wykorzystuję ziemniaki z poprzedniego dnia.
Znowu będzie problem z ilością bo nie używam przy tym żadnej miarki.


Kluski:
ziemniaki ugotowane zmiażdżone- jakieś 2 szklanki
twaróg - 400-500g - zmielony lub zblendowany
1 jajko
1 żółtko
szklanka mąki pszennej
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystko zagniatam na dość zwartą masę. Najpierw blenderem miksuję wszystko poza mąką. Potem zagniatam ręką. Lepię kuleczki i wrzucam na wrzątek. Jak wypłynął gotuję około minutki i wyjmuję.
Jak już czas na obiad rozgrzewam patelnie z odrobiną oleju, wrzucam bułkę tartą i kluseczki. Przy podsmażaniu bułka je lekko oklei.

Sos truskawkowy:
truskawki 500 g - świeże lub mrożone
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Truskawki ugotować do miękkości, jak nie puszczą soku można podlać wodą. Dodać mąkę rozmieszaną z odrobiną wody lub soku. Wymieszać i pogotować około 2 minut. Łyżeczkę żelatyny zalać odrobiną zimnej wody, aby spęczniała. Dolać do niej gorący sok truskawkowy, wymieszać. Przelać do truskawek i wymieszać. Uważać, aby nie zrobiły się grudki.

Podsmażone kluski polać sosem.

Wersja uproszczona może być z cukrem i cynamonem. Jak ktoś lubi można podać ze smażonymi śliwkami lub śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz