Etykiety

wtorek, 14 października 2014

Pasta bananowo-krówkowa

Często kupuję banany, bo to szybka sycąca przekąska. Zdarza się jednak, że przez 2 dni czekają na konsumpcję a takich z piegami to nikt nie chce ruszyć. Wtedy mogę z nich zrobić: szybki deser (podsmażam krótko na maśle i podaję z gałką lodów i polewą (malinowa, czekoladowa, toffi), dodatek do placków makaronowych (postaram się wkrótce opublikować przepis), zamrozić i zmiksować na sorbet, zrobić pastę do kanapek lub krakersów. 
Przepis pierwotny pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne 25" Jednak zmodyfikowałam go według swojego gustu. 


3 banany 
12 krówek (ja dałam 3 waniliowe i 4 kakaowe)
2 łyżki brązowego cukru (dałam 1 czubatą)
60g masła
opcjonalnie 2 łyżki soku z cytryny (dodawałam i próbowałam, aż mi smakowało)

Banany obierz i pokrój w plasterki. Krówki posiekaj. Rozgrzej patelnię, wsyp cukier, gdy się zacznie roztapiać i lekko brązowieć dodaj połowę masła. Jak się roztopi wrzuć banany. Smaż około 2-3 minut. Jak zmiękną rozgnieć widelcem. Do masy dodaj krówki i smaż mieszając około 5 minut aż krówki się rozpuszczą. Generalnie masa jest gotowa. Możesz dodać sok z cytryny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz