Idealne na małe święto lub niedzielny podwieczorek. Wykonanie nie zajmuje więcej jak 15-20 minut.
Ja robię w dwóch wersjach dla dorosłych i dzieci.
UWAGA!
Deser jest bardzo syty, więc z podanych składników zrobicie spokojnie 8 porcji. U nas tego dnia nie było drugiego dania.
Tym razem postanowiłam zrobić instrukcję zdjęciową. Jak się komuś podoba to proszę dać znać w komentarzu.
Składniki:
opakowanie biszkoptów okrągłych lub podłużnych
serek mascarpone 250g
śmietana 36% 500ml
cukier puder około 6 łyżek
espresso 250ml
aromatyczny alkohol (likier migdałowy, rum) 5-15 ml w zależności od upodobań.
mocna kawa zbożowa 250ml
kakao do posypania
Wymieszaj serek z cukrem pudrem.
Ubij śmietanę na sztywno, dodaj do serka. Wymieszaj.
Dodaj do espresso alkohol. Namaczaj krótko (parę sekund) biszkopty w alkoholowej kawie (dla dorosłych) i układaj na dnie pucharki, szklanki lub innego naczynia najlepiej przezroczystego. Dla dzieci mocz biszkopty w kawie zbożowej.
Na biszkopty połóż krem. Na wierzch namoczone biszkopty. Dociśnij. Układaj warstwy.
Wierzch zakończ kremem. Posyp kakao.
Przed podaniem trzymaj w lodówce.
Smacznego!
Rada:
Oznacz szklanki dla dzieci, aby ich potem nie pomylić. Ja zawiązuję na rączce kokardkę lub kładę na wierzch jakąś ozdobę jadalną np: wafelek, żelki itp.
super! zdjęcia bardzo pomogą ! świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń