Etykiety

środa, 24 czerwca 2015

Zupa seler i jabłko

Tym razem oryginalne połączenie selera i jabłek. O ile w surówkach i sałatkach występują w parze o tyle w zupie taki duet jadłam po raz pierwszy i nie ostatni bo przypadł mi do gustu.







Składniki:
1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
duży seler
3 jabłka najlepiej winne
szklanka śmietany 12 %
10 dag żółtego sera najlepszy ostry
gałka muszkatołowa, pieprz, sól do smaku
1-2 łyżki oleju do smażenia

Seler i jabłka obierz, drobno pokrój i podsmaż na oleju. Włóż do bulionu i gotuj 15-20 minut. Starty na drobnych oczkach ser wymieszaj ze śmietaną i przyprawami. Dodaj do zupy, zmiksuj i podgrzej. Możesz zrezygnować ze śmietany i dodać do zupy jogurt już na talerzu. Możesz też ją zagęścić ziemniakami lub dodać mniej bardziej esencjonalnego bulionu.

Świetnie smakuje z grzankami!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz