Składniki:
100 gram okrągłych biszkoptów
250 gram margaryny (użyłam Kasi)
1 litr mleka (możesz zastąpić wodą lub napojem kokosowym, migdałowym itp.)
1 szklanka cukru pudru (ja dałam 3/4 szklanki a i tak był słodki)
3 żółtka
1 szklanka kaszy manny
1 łyżka kakao
puszka brzoskwiń
2 łyżki żelatyny
Kaszę ugotować w mleku mieszając, aby się nie przypaliła. Wystudzić.
Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Pod koniec dodawać po 1 żółtku.
Do masy dodawać po 1 łyżce wystudzonej kaszki i miksować.
Podzielić na 2 części. Do jednej wmiksować kakao.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami.
Na nie wylać ciemną masę a na nią jasną.
Brzoskwinie odsączyć i zmiksować.
Pół szklanki syropu z brzoskwiń wymieszać z żelatyną.
Odstawić na 5 minut, aby spęczniała. Podgrzać i rozpuścić.
Dodać do brzoskwiń i wymieszać.
Wylać na torcik. Odstawić do lodówki, aby stężał.
Udekoruj według uznania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz