Etykiety

piątek, 31 stycznia 2014

Pieguski - ciasteczka z kolorowymi pastylkami

Ciasteczka idealne na przyjęcie dziecięce lub po prostu jako słodka przekąska do herbatki. 
Robiliśmy je wspólnie, ja miksowałam a dzieci toczyły kuleczki, kładły na blaszkę i wciskały cukierki wedle uznania. Faktycznie robi się je szybko choć pod koniec miksowania ciasto było tak gęste, że zwątpiłam w jakość wykonania. Jednak nie miało to wpływu na efekt końcowy, więc się nie przejmujcie. No i zamiast masła użyłam margaryny Kasia. Zawsze mam ją w lodówce.
Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne 25".



Składniki:
150 g miękkiego masła
150 g cukru
300 g mąki
1 jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100g kolorowych cukierków czekoladowych (typu lentylki)

Wymieszaj mąkę z sodą i cukrem waniliowym. Mikserem utrzyj masło z cukrem, dodaj jajko a potem etapami mąkę. Ciasto zawiń w folię i włóż na 5 minut do zamrażarki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj kuleczki, układaj na blasze i lekko spłaszcz. Wciśnij w każdą kilka cukierków. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu ciastka będą miękkie, ale potem stwardnieją. Najlepiej suszyć je na kratce.
Zamiast cukierków można dodać orzechy lub czekoladę albo zrobić czyste. Jednak jak na razie testowałam przepis z cukierkami
Ciasteczka zmieściły się na 2 dużych blachach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz