Etykiety

wtorek, 11 lutego 2014

Domowa pizza

Moje dzieci chyba jak każde inne lubią różne fast foody. 
Niestety:(
Ale jest na to sposób.
Oto jeden z nich. Pizza domowej roboty. Taka jak lubią: cienkie ciasto, sos pomidorowy z ziołami, trochę sera, wędlina, ananas i kukurydza. Roboty przy tym niewiele a ile frajdy i jakie smaczne. No i niewiele sprzątania.


Ciasto:
300 gram mąki - używam 500 lub 550
20-25 gram drożdży
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
ok pół szklanki (125ml) letniej wody
4-6 łyżek oleju lub oliwy

Przesiej mąkę, zmieszaj z solą, zrób dołek. Pokrusz do niego drożdże, zasyp cukrem, zalej wodę i lekko wymieszaj (same drożdże z cukrem, wodą na mące). Przykryj i odstaw na parę minut maks kwadrans. Drożdże powinny ruszyć - utworzy się piana. 
Dodaj olej lub oliwę - co wolisz. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe ale nie gorące miejsce do wyrośnięcia - powinno podwoić objętość. Ja nie przywiązuję do miejsca zbytniej uwagi. Stawiam miskę przy oknie. Na dodatek miska jest plastikowa a jedynie ściereczka bawełniana. 
Zwykle ciasto wyrasta w godzinę maks 1,5 o ile drożdże były świeże.

Rozwałkuj ciasto cienko, posmaruj sosem, posyp serem, połóż co lubisz i piecz w temperaturze 200-250 stopni Celsjusza 15-25 minut. Czas zależy od piekarnika. Ja mam elektryczny z termoobiegiem i piekę w 200 stopniach 15 minut na górnej i dolnej grzałce. Po czym jeszcze kilka na termoobiegu ale zmniejszam temperaturę- czasem nawet wyłączam ją.

Sos:
puszka pomidorów krojonych
przecier pomidorowy
trochę oleju (1-2 łyżki)
trochę wody - dajesz tyle, aby sos miał Twoją ulubioną gęstość
przyprawy według uznania: majeranek, oregano, świeży czosnek, sól, pieprz, bazylia, papryka.
Wymieszaj i podgrzej. Pomidorki możesz rozgnieść widelcem. 
Jak nie mam pomidorów to robię z samego przecieru.

Taka pizza spokojnie wystarczy dla 4 osób.
Jest też świetnym sposobem na pozbycie się różnych pozostałości: plasterek wędliny, trochę kurczaka z wczorajszego obiadu, zeschnięty serek itp. Wszystko zależy od inwencji twórcy:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz