Etykiety

czwartek, 13 lutego 2014

Nugetsy z sosem, sałatką i frytkami.

Kontynuując śmieciowe jedzenie w domowej zdrowej formie. Ulubione danie moich dzieci:
nugetsy jak w Macu a może nawet lepsze, sos słodko kwaśny. Do tego sałatka i oczywiście frytki.

Nugetsy:
pierś z kury,
płatki kukurydziane,
opcjonalnie jajo,
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka.

Pierś pokroić na kawałki. U mnie zwykle 3x3x5 cm. Nie muszą być idealne. Płatki rozgnieść. Ja mam zawsze jedno opakowanie tylko do panierki i jeszcze zamknięte dokładnie wałkuję. Aby było szybciej nie doprawiam mięsa tylko panierkę. Każdy kawałek obtaczamy w płatkach dociskając aby dokładnie pokryło się panierką. Można wcześniej zamoczyć w rozbełtanym jajku. Położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym olejem. Wstawić do piekarnika na 20-30 minut - 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Za długo pieczone wyschną. Jak nie masz pewności wyjmij 1 kawałek i przekrój.

Sos:
musztarda najlepiej miodowa,
olej,
woda,
sok z cytryny,
miód

Wszystko wymieszać. Jak zwykle nie mierzę ile czego daję i smakuję czy jest taki jak lubimy. Ale w przybliżeniu na 2 łyżki musztardy, 1 łyżka oleju, 1-2 łyżki wody (zależy od konsystencji musztardy), 2 łyżki miodu, sok z połowy cytryny. Sos nie może być rzadki bo będzie spływał.







Sałatka:
pół główki sałaty lodowej,
marchewka.

Sałatę posiekać, obraną marchewkę zetrzeć, polać sosem i wymieszać.

Sos:
2 łyżki oleju,
2 łyżki wody,
sok z połowy cytryny,
1 łyżka miodu,
1 łyżka mieszanki Fit up do warzyw.

Wymieszać.

Frytki:
ziemniaki pokroić na ćwiartki lub w paseczki, przelać zimną wodą, wrzucić na słodki wrzątek i gotować chwilę. Osuszyć. Wrzucić na blachę posmarowaną olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 15-20 minut. Najlepiej na górną półkę na grzanie górną grzałką. W trakcie pieczenia frytki obrócić.

Zwykle frytki wkładam do piekarnika pod koniec pieczenia nugetsów i włączam termoobieg.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz