Bardzo lubię zdrowe przekąski. Są dobre zarówno do kawy, jako uatrakcyjnienie posiłku w pracy, zdrowa przekąska dla dzieci a nawet urodzinowy poczęstunek w przedszkolu. Dodatki można dobierać wedle własnego uznania. Są tak szybkie, że ich wykonanie zajmuje zaledwie 10-20 minut.
Składniki:
2 banany
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych (ja używam górskie - najmniej przetworzone)
2 łyżki rodzynek (tu akurat użyłam łyżki żurawiny zamiast rodzynek)
2 łyżki orzechów włoskich (zamieniłam na słonecznik, inny smak, ale nie sprawiają problemów ruszającym się dziecięcym ząbkom)
1/4 łyżeczki cynamonu (lubię, więc dałam pół łyżeczki)
szczypta soli
Tym razem dodałam też łyżkę wiórków kokosowych.
Banany rozgnieć widelcem,. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Z masy formuj lekko spłaszczone ciasteczka i układaj na blasze. Najlepiej na papier do pieczenia. Możesz do tego użyć 2 dużych łyżek. Nabierasz masę, drugą łyżką spłaszczasz z zbierasz nadmiar a potem delikatnie zsuwasz na blachę.
Piecz około 20 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem ostudź. Wystarczy zsunąć pergamin z ciastkami na kratkę i szybko wystygną.
Do ciastek można też dodać miód, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, orzechy laskowe (najlepiej bez brązowej skórki) i to co jeszcze zechcesz.
Przepis podstawowy pochodzi z ulotki Biedronki i przygotowała go Pani Agata Jędraszczak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz