Etykiety

czwartek, 23 października 2014

Zupa klopsikowa w 30 minut gotowa.

Dziś zapraszam na super express. Danie jednogarnkowe w 30 minut. Zdrowe, smaczne i łatwe do odgrzania. Idealne na jesienne dni.



Składniki:
2 marchewki,
pietruszka,
kawałek selera
cebula,
mięso mielone ok. 50 dag (udziec indyka, łopatka)
ziele angielskie,
liście laurowe,
sól, pieprz,
posiekany koperek,
kaszka manna 1-2 łyżki
jajko 
łyżka oleju do posmarowania dna garnka
Cebulę siekamy wrzucamy na rozgrzany olej. Podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy.
Warzywa obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
Dolewamy wody, aby przykryła warzywa. Wrzucamy ziele i liście. Gotujemy jakieś 10 minut. 
W tym czasie doprawiam mięso solą, pieprzem, można dodać koperek. 

Wrzucam jako i kaszkę. Mieszam na gładką zwartą masę. Wilgotnymi dłońmi robię klopsiki i wrzucam na wrzącą zupę. Jak zupa się gotuje obieram i kroję ziemniaki. Wrzucam do zupy. Gotuję aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiam solą, pieprzem i koperkiem. Można dodać sok z cytryny, śmietanę, maślankę. Jak ktoś lubi zamiast ziemniaków można dodać drobny makaron.

Rada: 
1. Zostawiam końcówki warzyw te piętki przy natkach, aby przy ścieraniu nie zadrzeć sobie palców. Po prostu mi zostają i wyrzucam. Zwykle się je odcina.
2. Ziele i liście wiąże w gazie i wrzucam do garnka. Ułatwia to ich wyjęcie przed podaniem na talerz.
3. Kaszkę mannę daję zamiast bułki tartej. W czasie gotowania zwiększa objętość i klopsiki są delikatniejsze. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz