Etykiety

czwartek, 9 kwietnia 2015

Szybkie? zdrowe? placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań dzieci. Zwykle robione rzadko, ze względu na dużą zawartość tłuszczu i czasochłonne przygotowanie. Jednak można sobie ułatwić pracę przez proste zabiegi. Zamiast tarki do ziemniaków używam tej na małe wiórki, ale może być też na grube. Zamiast smażyć można je upiec na papierze posmarowanym tłuszczem. Wierzch placków też należy skropić olejem. Uwierzcie mi, nawet ręczne tarcie 2 kg nie zajmie Wam więcej jak 20-30 minut.


Składniki:
1 kg ziemniaków mącznych najlepiej odmiana czerwona
1 cebula biała średniej wielkości 
2 marchewki
jajo
sól, pieprz do smaku

Dodatki:
jogurt, twarożek, śmietana, chrzan, szczypiorek, rzodkiewka

Na tarce drobne wiórki ścieram marchew, ziemniaki i cebulę bezpośrednio do miski wyłożonej czystą pieluchą tetrową. Odciskam dobrze. Sok odstawiam. Odlewam a osadzoną mąkę dodaję do startych warzyw. Dodaję rozbite jako doprawiam solą i pieprzem. Smażę na patelni lub w wersji light kładę na papier posmarowany tłuszczem. Z wierzchu skrapiam lub spryskuję olejem. Piekę/smażę na rumiano. 

Podaję z tym co kto lubi. Nasze ulubione opcje to: twarożek zmieszany jogurtem lekko posłodzony (może być też z dodatkiem owoców np: truskawek), jogurt lub śmietana z chrzanem, twarożek z jogurtem i szczypiorkiem lub/i rzodkiewką, kwaśna śmietana. 
W opcji bogatej możesz podać z gulaszem lub sosem pieczarkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz