Etykiety

niedziela, 28 czerwca 2015

Tarta obiadowa

Tarta wszystkim kojarzy się ze słodkim ciastem. Zwykle na wierzchu jest krem lub owoce zalane galaretką.
Tarta może mieć też postać wytrawną. Robi się ją szybko, jest sycąca i może mieć wiele wcieleń. Poza tym ciasto można przygotować sobie wcześniej i trzymać w lodówce lub zamrażalniku.


Ciasto:
200 gram mąki (może być pszenna lub mieszana, u mnie zwykle pół na pół z razową)
100 gram masła lub margaryny
3 łyżki (~45 ml) lodowatej wody (ja przed przesianiem mąki wstawiam wodę do zamrażalnika)
szczypta soli

Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki, posiekać tłuszcz. Wszystko szybko zagnieść na gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Rozwałkować i wyłożyć do formy na tartę lub tortownicy. 
Zwykle trzeba podpiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Potem wyłożyć farsz i zapiekać około 30 minut. Jednak takie informację podam w farszach.



Rady:
Czasem zwiększam ilość ciasta aby potem zrobić na wierzchu ozdobną kratkę. 
Jak się spieszę to po zagnieceniu ciasta wykładam je na formę palcami i dopiero potem chłodzę.
Tarta jest też smaczna na zimno. Nadmiar zawiń w sałatę i zabierz do pracy lub piknik.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz