Etykiety

piątek, 18 marca 2016

Kanapka - bomba witamin i żelaza

Jedna z moich ulubionych kanapek. Powstała, gdy w czasie ciąży miałam za niskie żelazo. Po 3 tygodniach zmiany żywienia bez zmiany suplementacji miałam wyniki jak zdrowy człowiek bez nadbagażu. Do tego jest smaczna i mile rozpieszcza wszystkie zmysły.



Składniki:
bułka razowa lub grahamka
1 ząbek czosnku
liście botwiny a jak nie ma to sałaty
burak gotowany lub kiszony - kilka plastrów
chudy twaróg - 2 plastry
ziarna dyni lub słonecznika - 2- 3 łyżeczki
ocet balsamiczny - u mnie pół łyżeczki miodu

Na suchej patelni uprażyć plastry czosnku. Zdjąć. Położyć przekrojoną na 2 części bułkę i podgrzać do lekkiego zrumienienia. Zdjąć. Wsypać pestki i prażyć często mieszając do momentu aż zaczną podskakiwać.
Na bułeczkę położyć sałatę/ botwinę, plastry buraków i twaróg. Skropić octem lub miodem, posypać pestkami dyni.

Porcja jest bardzo syta - u mnie stanowi 2 śniadanie. Obfituje w witaminy, żelazo i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Pamiętaj, aby nie popijać jej herbatą ani kawą, gdyż zmniejszają wchłanianie żelaza o kilkadziesiąt procent. Za to swobodnie możesz się posilić zakwasem z kiszenia buraków. Ten domowy jest na prawdę super!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz