Etykiety

piątek, 18 marca 2016

Kiszone buraki

Bardzo lubię buraki. Często goszczą na naszym stole w postaci sałatki, barszczu, w zastępstwie innych warzyw do kanapki albo do ciasta zamiast marchewki. Pomysłów na nie można mieć bardzo dużo. Ja lubię mieć pod ręką gotowane lub pieczone, aby szybko zetrzeć i doprawić jako dodatek do obiadu. Wygodnie jest mieć kiszone. W 3 dni masz gotowe do użycia plastry. W lodówce mogą spędzić kolejne 7 dni. Dodatkowo zakwas możesz wypić lub dodać do barszczu.


Wykonanie:
Weź gliniane lub szklane naczynie.
Obierz i pokrój na cieniutkie plastry pół kilo buraków. Najlepiej niedużych.
Dodaj przekrojone 2 ząbki czosnku.
Przegotuj litr wody, dodaj do niej czubatą łyżeczkę soli. Zamieszaj i poczekaj aż ostygnie.
Zalej buraki z czosnkiem.
Skórkę chleba razowego zawiń w gazę i włóż do buraków.
Przykryj gazą i dstaw w ciepłe miejsce na 3 dni.
Wyjmij skórkę razowca aby się nie zepsuła. Resztę schowaj do lodówki. Możesz przechowywać 7 dni. Sam zakwas po przelaniu przez gazę możesz trzymać w lodówce miesiąc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz