Etykiety

piątek, 17 czerwca 2016

Domowy twarożej ziołowy

Uwielbiam zioła. Bazylia, mięta i szczypiorek rosną na moim parapecie. Koperek i natkę kupuję, gdyż spożywam je w duuużych ilościach. Bardzo lubię też posmarować sobie pieczywo serkiem ziołowym zamiast masła i położyć na to plasterek dobrej wędliny, pomidora, ogórek lub też zjeść beż jakichkolwiek dodatków. Wszystkie dostępne serki mają jakieś dziwne dodatki, więc robię go sama.






Składniki:
twarożek naturalny jaki wolisz - ja używam chudego 250g
jogurt naturalny nie za gęsty około 100-200g
sok z cytryny,
sól i pieprz do smaku,
po pół pęczka:
szczypiorku,
natki,
koperku.

Twarożek wymieszaj dokładnie z jogurtem. Możesz też zmiksować blenderem jeśli wolisz gładki. Zioła umyj i posiekaj drobno. Dodaj do twarożku. Dopraw cytryną, solą i pieprzem. Osobiście nie daję ani soli ani pieprzu, ale nie każdy lubi taką delikatną wersję.
Jak chcesz możesz dodać też inne przyprawy lub zioła: czosnek, cebulkę, paprykę, tymianek, bazylię, miętę. To co lubisz najbardziej. Stwórz swój ulubiony smak.

Zamiast ziół możesz dodać prażone jabłka, orzechy, żurawinę, rodzynki. wanilię. Wersja zależy od Ciebie. I tak każda z nich będzie zdrowsza od gotowych mieszanek ze sklepowej półki.

Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz